Expositie

2018

In het weekeinde van 29 en 30 september, vindt de jaarlijkse atelierroute weer plaats.

Kunstschilder Monique Walraad toont opnieuw haar abstracte werk. De gelaagdheid van het materiaal is haar opvallende handschrift.

Keramiek van Renee Franken, pottenbakker en galerie houder.

 

2017

” 31 september  en 1 oktober 2017 wordt de jaarlijkse Atelierroute Blaricumgeorganiseerd. Monique Walraad exposeert bij mij en uiteraard is mijn keramiek te zien.”

2016

Wilma Selie

Ik leerde Wilma echt kennen achter de vergadertafels wanneer zij, wel luisterend, krabbeltjes zat te maken op stukjes papier of op de notulen van de vergadering. Zij tekende de voorwerpen die voor haar op tafel stonden. De vaasjes met de boeketjes, de karaffen, de glazen. Het viel mij altijd op dat het allemaal zeer natuurgetrouw was.

Wilma heeft cursussen gevolgd om zich te bekwamen in alle technieken, uiteindelijk heeft zij haar grote passie gevonden in het fijnschilderen.

Fijnschilderen is voor Wilma Selie een vaardigheid waarin ze zich helemaal thuisvoelt. Behalve het goed leren kijken is het maken van een schilderij een tijdrovende zaak, waarbij vele bewerkingen nodig zijn om tot een prachtig resultaat te komen. Zij schildert op de manier waarop kunstenaars in de 17e eeuw schilderden.

Met olieverf wordt een onderschildering gemaakt [grisaille] in omber naturel en wit en daar overheen verschillende lagen transparante verf om kleur en diepte in het schilderij te brengen.

“Schilderen is voor mij echt ontspannen en dichter bij mezelf komen. Puur genieten…”

Irma van de Zande

Enkele Jaren geleden vroeg de Helderse Historische Vereniging mij een tentoonstelling te organiseren van schilderijen van de heer Beekhuis van Till.  Hij was leraar aan de middelbare school in Den Helder, maakte schitterend werk, maar vond het niet nodig om naar buiten te treden. Al vlug ontstond het idee om ook leerlingen te laten meedoen aan deze expositie.  Leerlingen die, geïnspireerd door van Till, zelf voor het vak van kunstenaar kozen.

Irma van de Zande was één van zijn leerlingen. Zij  had zo veel talent dat zij haar eerste expositie al had tijdens haar schoolperiode rond 1964.

Zij heeft daarna echt voor het kunstenaarsvak gekozen en heeft vele exposities op haar naam staan. Ook prijzen zijn haar ten deel gevallen.

Irma heeft de afgelopen 35 jaar intensief teken- en schilderles gegeven en wordt nog steeds gevraagd als gastdocente bij verschillende schilderclubs. Zij tekent en schildert en noemt haar werk modern impressionistisch.

“Schilderen is voor mij een ontdekkingstocht, een spel van lijnen en kleuren, vooral in beweging

Ellen van Hemert

Ik ontmoette Ellen 30 jaar geleden in een galerie in Amsterdam, waar ik op dat moment een tentoonstelling van mijn werk had. Tussen Ellen, dochter van tv-regisseur Willy van Hemert, en mij klikte het gelijk.
Een paar weken daarna vroeg ik haar of zij wilde exposeren in mijn galerie in Julianadorp.

Ellen, voormalig actrice, heeft zo’n sterke binding met het theater, dat haar schilderijen een afspiegeling daarvan zijn. Elk schilderij vertelt een verhaal, ooit gespeeld of verteld. Of van een verhaal dat nog verteld moet worden.

“Als de zon mij niet volgt, volg ik de zon”

Marie José Janssen

Zij is een kunstenaar met een intens gevoelsleven. De reflecties daarvan vind je terug in haar semi-abstracte werk. Daarbij weerspiegelen zowel de keuze als de manier waarop zij de onderwerpen tot leven brengt, een kracht die tekenend is voor deze kunstenaar. Variatie is ook, net als kracht, een sleutelwoord in haar oeuvre. Haar werk kenmerkt zich door het gebruik van diverse technieken, uiteenlopende onderwerpen abstract weergegeven, en spannende kleurcombinaties.

Ik heb haar leren kennen als collega galeriehouder en als kunstenaar.  Het viel mij al direct op dat Janssen als geen ander het verhaal vertelt van de seizoenen.
Seizoenen in een lang schildersleven waarin met hart en ziel is gewerkt aan reflecties van een rijk innerlijk leven.